Thursday, June 7, 2012

lucrin

Assalamualaikum...

agak lama tak tulis pape kat blog ni.. agak-agak dah bersawang.. sarang lelabah disini sana..

Hari tu lepas operation doc ada cakap nak cucuk aku dengan lucrin.. nak sekat period aku dari keluar, next week 13hb masuk kali ke tiga aku disuntik dengan bende alah tu.... aku tahu ramai kawan TTC dah sedia tahu ape tu lucrin.. tapi tak pe la aku post jugak kat blog aku ni, mane tahu masih ada yang belum tahu kan :) sharing is caring tak gitu..



pix credit 2 mr gugel



Apakah Lucrin Depot ?
Merupakan satu analog GnRH (hormon pelepas gonadotropin) yang amat berkesan untuk rawatan endometriosis. Setelah menjalani terapi selama 6 bulan, didapati 99% pesakit mengalami kesakitan yang semakin berkurangan semasa kedatangan haid. 77% pula melaporkan pengurangan dalam keradangan bahagian pelvik dan 70% lagi melaporkan pengurangan kesakitan pelvik.

Bilakah kesakitan saya dapat dikurangkan setelah memulakan terapi?
Kebanyakkan wanita yang menghidapi endometriosis mendapati kesakitan mereka dapat dikurangkan dalam tempoh masa 3 bulan pertama

Keadaan saya bertambah pulih setelah 3 bulan saya memulakan rawatan Lucrin Depot. Adakah perlu untuk saya meneruskan terapi ini?
Ya.Adalah penting untuk anda melengkapkan jadual terapi selama 6 bulan, agar anda mendapat kelegaan daripada kesakitan untuk jangkamasa yang panjang. Ini perlu dilakukan walaupun keadaan anda bertambah pulih selepas menjalani terapi untuk 3 bulan

Adakah saya masih mengalami kedatangan haid semasa menjalani terapi?
Kebanyakan wanita akan berhenti datang haid semasa terapi. Akan tetapi, terdapat sesetengah wanita mungkin akan mempunyai kedatangan haid yang ringan atau sedikit. Kebanyakannya akan terhenti haid selepas bulan kedua terapi.

Selepas 2 bulan rawatan Lucrin Depot diberhentikan, kitaran haid akan kembali. Jika ini tidak kembali dalam tempoh 3 bulan, sila hubungi doktor dengan segera

Bolehkah saya hamil semasa menjalani Lucrin Depot?
Lucrin Depot bukanlah satu alat atau cara pencegah kehamilan. Ovulasi masih boleh berlaku walaupun anda tidak mengalami kedatangan haid semasa menjalani terapi ini. Persetubuhan tanpa penggunaan sebarang alat mencegah  kehamilan boleh menyebabkan kehamilan. Oleh yang demikian, anda perlu menggunakan alat pencegah kehamilan (bukan hormon) seperti diafragma dengan jeli pencegah kehamilan, kondom atau IUD. Anda perlu memberitahu doktor secepat mungkin sekiranya anda mengesyaki yang anda bermungkinan telah hamil semasa menjalani terapi Lucrin Depot

Apakah akan terjadi jika saya terlupa mengambil satu suntikan?
Adalah penting untuk anda mengambil suntikan pada masa yang dijadualkan setiap bulan. Walaubagaimanapun, kelewatan mengambil suntikan untuk beberapa hari tidak sepatutnya menjejaskan anda tetapi kelewatan ini jika terlalu lama boleh mengakibatkan pendarahan atau ovulasi

Apakah kesan-kesan sampingan yang akan saya alami semasa rawatan?
Lucrin adalah sama seperti ubat-ubatan lain yang digunakan untuk merawat endometriosis, ia akan menyebabkan badan anda berada dalam keadaan seperti keputusan haid untuk sementara waktu. Jadi kesan-kesan sampingan Lucrin Depot adalah mirip keadaan yang akan dilaporkan semasa wanita keputusan haid. Ini termasuk rasa panas bahang, sakit kepala,berhenti kitaran haid dan kekeringan vagina. Kesan-kesan sampingan ini akan hilang sebaik sahaja anda melengkapkan rawatan

Oleh kerana ubat ini akan menyebabkan saya berada dalam keadaan yang mirip keputusan haid, adakah saya juga akan mengalami kehilangan mineral tulang yang serius?
Sedikit kehilangan mineral tulang (3.2%) mungkin akan berlaku semasa terapi Lucrin Depot selama 6 bulan. Jumlah tersebut amatla rendah berbanding dengan wanita yang menyusu bayi mereka dengan susu ibu selama 6 bulan atau lebih.

Kesan ini hanya sementara dan akan pulih sebaik sahaja anda melengkapkan rawatan

*Info aku dapat dari hasil gugel*

Antara kesan-kesan yang aku rasa buat masa ni adalah tahap kepanasan badan, kalau dulu aku ni memang tak tahan sejuk, sejuk sikit pon aku mengigil.. tapi sekarang lepas mandi pon aku berpeluh.. aircon pasang pon aku tetap mahu cari kipas.. Alhamdulillah kulit muka buat masa ni tak de pulak naik jerawat. Mood juga masih seperti biasa.. bole gurau tepuk tampar lagi haha.. cumanya masalah kekeringan tu sangat ada.. tak payah pakai panty liner pon.. maha kering... cepat la empat bulan berlalu...

Apa pun aku tetap bersyukur.. mungkin itu yang terbaik untuk aku.. pejam mata senyum.. anggap saja tu satu dugaan indah dalam hidup... :)

6 comments:

PutriesNoora said...

very strong..semoga Allah permudahkan segalanya untuk kita semua ye...aminn=)

syarina said...

Salam perkenalan! Entry awak ni helpful utk saya hehehe ttc 3yrs this year, tp br nak start fertility treatment..saya br lepas buat lap surgery buang cyst 2weeks ago..next week start lucrin injection..seram..
Saya takde blog lagi..but u keep updating ya.. Take care n good luck to us :)

sue said...

putriesNoora : thanks.. amin.. :)

syarina : hi salam perkenalan :) tak sakit pon cucuk lucrin mcm kene gigit semut api je :)

butterfly said...

assalamualaikum, thanks to u...artikel yg membantu...saya sekarang dlm proses suntikan lucrin (4th lucrin)...erm,x sabar nk tunggu habis n then go for fertility treatment...hopefully ade rezeki lepas nie...

butterfly said...

Assalamualaikum, terima kasih atas entri yang berilmu...saya pun dlm proses pengambilan lucrin...sekarang yang ke4...tak sabar menanti yang terakhir dan go for fertility treatment....insyaAllah rezeki kite semua...

Pink Lavender said...

salam kenal
makneng follow kamu
jom follow makneng