Thursday, July 28, 2011

clomid pertama (50mg)

Assalamualaikum....

Alhamdulillah pagi ni telan clomid untuk pertama kali. Usaha sebelum menjelang Ramadhan, mudah-mudahan ada sinar...makan clomid pada cd2 - cd6.

Ya Allah permudahkanlah segalanya... amin...

Wednesday, July 27, 2011

Wordless Wednesday pertama

Buah tangan yg en dady bawa pulang dari kota london

*Pembakar Semangat*

Tuesday, July 26, 2011

konpius... perlukan bantuan...

Assalamualaikum... salam hari selasa...

saya dalam keadaan keliru.. harap kawan-kawan ttc dapat membantu...

baru tadi masuk toilet ade brown spot mood sedey menjelma... tapi dalam sedih tu ade perasaan excited sebab boleh proceed clomid. tetapi hati jadi gundah.. kalo diikutkan hari ni baru CD27 kaler brown tu adalah pudar saja itu dah dikira CD1 ke? atau cycle saya sudah tintong??? agaknya cik P tak sabar-sabarkan nak keluar... haihh..

perlu ke saya proceed clomid esok? nak call doc no tak ade la plak almaklumlah mak jemah buat treatment kat HUKM je... huwaaaa.... harap la sape2 boleh membantu...

jommm kawan-kawan dun give up... usaha lagi....

Wednesday, July 20, 2011

masalah kegemukkan...


Assalamualaikum... Salam hari rabu...





Tepuk dahi geleng kepala bila tengok gambar-gambar di atas, gemuk kan??? adoi en daddy sudah pulang ke pangkuan setelah dua minggu ke kota london... sebelum beliau ke sana niat hati mahu mendietkan badan.. tetapi... lihat saja lah masih kekal tembun...

huwaaa.... rasa risau betul tengok keadaan badan yang macam ni.. jeans memang sah-sah tak muat sudah.. baju kurung pun.... ada la beberapa helai yang bila masuk kat punggung tersekat... rasa macam nak nangis je bile tengok badan kat cermin..

sekarang pon balik keje aku bantai panjat tangga ke tingkat enam... tang makan memang aku susah nak control sekarang.. ape yang berhajat nak makan aku kasi sebat je... hasilnya amik ko sekali timbang 56.5 kg.. itu awal bulan punya berat.. kalo timbang sekarang mahu aku tumbang... itu belom makan clomid lagi... kalo dah makan tak tahu la macam mane aku punya selera.. sekarang punya selera pon dah tahap gajah aku rasa.. ramai orang cakap bila makan pil subur ni selera menggunung... tunggu je la next cycle..

Ujung bulan ni dah masuk ramadhan bole la amil kesempatan untuk berdiet... harus puasa nasi..baru badan bole turun...kalo tak sia-sia sahaja berdiet... Harap kali ni punya diet berjaya la.. jangan hangat-hangat tahi unta sudah lah...

selamat berusaha kawan-kawan semua... hope ade yang berjaya bulan ini.. :)



Thursday, July 14, 2011

rindu...

Assalamualaikum...

rasa macam lama dah tak update blog rindu menjelma... nan ado idea la walau sudah tulis panjang-panjang bila time nak publish rasa macam entry tak cantik la pulak... jadi entry berlapuk di ruang draft sahaja...

Yeay... hari ni sudah khamis lagi tiga hari en daddy akan pulang ke pangkuan... harap semuanya selamat dah baik-baik aja. tak sabar nak meneruskan usaha... Buat masa ni aku gunakan waktu untuk berehat secukupnya hanya makan asid folic saja, selain berpantang sedikit-sedikit sepanjang seminggu lebih en daddy tiada alhamdulillah fast food tiada dalam menu makanan harian...esok lusa belum pasti hihi...

InsyaAllah selepas en daddy pulang nanti mahu mulakan dengan meminum susu kambing bercampur kurma dan madu. paling tidak kalo tak dapat susu kambing pon aku minum susu HL saja, sebab ada terbaca dalam susu tu ada asid folic sekurang-kurangnya harus ada usaha... dalam hati macam mahu beli jamu mak dara... adoi la kalo di ikutkan kata hati dan perasaan macam-macam pon nak cuba kan... tapi kene tanam sifat bersabar dan buat satu persatu... kang aku belasah semua dari benda ok dah jadi tunggang langgang pulak. pedulikan la ape orang kata..

next cycle nak telan clomid.. tapi ok ke waktu bulan puasa makan clomid ni... aku baca banyak entry yang cakap waktu sperm active adalah waktu pagi... bulan puasa mana aku nak cari time pagi kan nak ML... agak-agak kalo sebelum waktu bersahur ok ke??? ada tak sape-sape yang penah proceed clomid time bulan puasa...aku excited nak telan clomid ni...

ok lah.. tajuk entry rindu tapi aku rasa entry ni dah macam rojak buah.. bercampur gaul jadinya.. yang sebenarnya mak jemah rindu kat mail lambong.. cinta hati mak jemah tu... sila cepat hari ahad mahu bertemu si cinta hati... sehingga bertemu lagi...

*macam biasa... jom geng-geng TTC... usaha lebih kuat... semoga ada dikalangan kita mendapat berita gembira menjelang Ramadhan.. amin...


Friday, July 1, 2011

masih kuat berusaha

Assalamualaikum...

Salam jumaat, cepat betul masa berjalan tak sedar hari ni dah masuk bulan julai...dah nak puasa rupanya bulan depan InsyaAllah Syawal menjelma, Harus persiapkan diri kuatkan mental, kentalkan hati.. biasa la hari raya kan, pasti lah jumpa sanak saudara... soklan cepumas mesti tak miss punya. Senyum aje lah...

Semalam 30 jun 2011 aku pergi HUKM, macam biasa ade appointment dengan doktor hari ni, nak tahu result semua ujian yang telah aku buat. pukul 6.45 dah gerak dari rumah. Sampai HUKM pukul 8.05am. Ambil no, tunggu turn. Dua jam menunggu nombor aku pon naik. Alhamdulillah hari ni jumpa doc perempuan tapi aku lupa la nama beliau...

Mula-mula doc bagi tahu pasal ujian darah, doc cakap hormon aku tak balance. yang ni aku rasa sebab pemakanan dan senaman la... memang after kawen aku punya pemakanan main sebat aje senaman entah kemana. Lepas tu doc terangkan pasal ujian HSG alhamdulillah dua-dua tiub adalah baik, tidak tersumbat.. syukur... Last sekali doc explain pasal sperm test en daddy. semua ok but doc cakap harus makan vitamin untuk lebih cantik... aku senyum kambeng kepada en daddy... hihi selepas tu aku diarahkan membuat scan, doc nak tengok cyst dan fibroid aku membesar atau tak.

lima min lepas buat scan doc panggil semula, Doc cakap cyst aku dah takde tapi aku pelik la pulak pasal pegawai sains yang buat scan tu cakap cyst aku ade lagi (2.58cm) confius aku, aku tanye doc tapi doc cakap tak nampak cyst just nampak fibroid sahaja, ade tiga ketul kecik-kecik aje... tak pe next scan aku akan confirmkan.

Habis ujian untuk appointment kali ni, doc cakap tak ade problem yang serius and bole bantu aku dan en daddy, perkara yang aku paling senang dengan doc ini adalah dia amat sangat memahami, aku sempat berbual dengan beliau... aku cakap kadang-kadang stress.. tambah pulak nak raya and kalau bole aku nak cepat-cepat ade baby... jawapan doctor... "sabar saya faham, sebab saya pun empat tahun tunggu untuk dapat zuriat... saya buat semua.. iui, ivf...Sabar ye.." see sangat bersyukur sebab kali ni jumpa doktor yang punya naluri sama... yang pernah melalui perit getir untuk mendapatkan rezeki anak...

Doktor bagi clomid kat aku and vitamin pada en daddy, pastu doc suruh aku pilih sama ada aku nak makan clomid and buat secara natural atau nak ambil injection untuk pecahkan telur? aku??? kalo bole mahu pilih option yang kedua... tetapi sebab hujung bulan ini dah nak puasa harus fikir lagi... kira-kira date kat calendar... bulan ni tak boleh proceed untuk makan clomid lagi sebab... esok en daddy akan outstation ke london sampai 16 julai.. hari ini cik P sudah menjelma.. rasa macam tak sempat untuk make love pada hari subur... jadi ambil langkah selamat.. tidak mahu terburu-buru... keputusannya, aku tangguh makan clomid bulan depan dan cuba secara natural dahulu...

Harap bulan depan bole proceed untuk makan clomid....tak sabar nak menganjak ke langkah selanjutnya....