Friday, April 15, 2011

Amalan untuk diet dan mengandung...dan tips2 lain

Assalamualaikum dan salam jumaat....

Macam yang aku cakap sebelum ni... blog ini akan banyak entry pasal kesihatan dan tips untuk dapat anak... siapa yang agak-agak tidak berminat sila beredar....

Info ini aku dapat dari kak nini hadi, credit kepada beliau

PROJEK codename baby -ku huhuhuh....

Ini merupakan cadangan perubahan cara gaya hidup dan pemakanan.... untuk semua jenis penyakit terutama INFERTILTY .....

Keep a basal body temeperauture chart untuk cari hari subur.

http://www.storknet.com/cubbies/preconception/bbt.htm

Bersama masa hari subur.

Seterusnya cuba yang ini pulak.

Cuba untuk 3- 6 bulan dan lihat perubahan pada diri anda---


PEMAKANAN.


RAJIN2lah ke dapur wei!!! bagi keluar asap sikit ---- suami pun nanti duk umah je bini rajin masak :P


Kalau berat badan bukan di lingkungan berat yang ideal, target untuk turunkan berat badan 1-2 kg sebulan dengan petua berikut .. AND NO CRASH DIETING PLEASE!


**Makan heavy breakfast dan lite dinner dan lite lunch --- * NEVER SKIP breakfast instead SKIP A HEAVY DINNER.


**Pastikan snek dengan pisang segar atau kekacang (almonds) in between the three meals... supaya tak lapar dan minum 6 glasses of plain water a day and one cup of hot green tea.


*Kalau boleh makan yang ORGANIK dan tidak diproses

BANYAKKAN memakan makanan berikut yang kaya anti-oxidant, dan trace minerals:


1- Makanan berasaskan soya Tempeh,soya bean drink jus yang pure, tofu fah

2- Labu

3- Keledek (bold - makanan untuk membantu meningkatkan hormon estrogen dan progesteron)

4- Jus kulit manggis - beli dari internet atau buat sendiri (keringkan kulit manggis , rebus tiga jam dan minum- kaya flavonoids dan anthocyanin)

5- Cranberry juice - kat farmasi guardian atau health foods shop byk.

6- semua jenis Ulam2an

7- Pisang

8- Ikan tongkol dan sardin segar

9- Ayam kampung dan telur kampung

10 - Bayam ungu dan bayam biasa

11- Tofu

12- Minyak kelapa dara / minyak sayuran seperti canola oil or soya oil...

13- Mentega dari sumber sayuran yang kurang tranfats seperti virgin olive oil margarine.... kalau boleh. Elakkan planta marjerin yang tinggi transfat

14- udang / kerang sekali seminggu

15 - sotong sekali seminggu

16 Semua jenis fruits, tubers (ubi), veggies yang kaya dengan warna seperti terung, keladi dan lain-lain

17- Kacang dhal, kacang almonds, kacang hijau

18- Buah delima / pomegranate

19- Buah anggur merah

20-dragonfruit

21- papaya

22- Roti wholemeal

23- Capati

24- Pasta

25- Mentimun


----- Buat dressing untuk ulam dengan berikut untuk dapatkan khasiat anti-oxidan dll...

*- Minyak kelapa dara

*- tumbuk bawang putih dan lada hitam

*- Masukkan cuka apple cider vinegar

*- masukkan brown sugar

tabur atas ulam dan makan bersama nasi brown rice dan lauk.


----- kalau memasak banyakkan guna bahan2 ini dan jangan buang rempah tu, elok dimakan jugaklah...

*bunga cengkih dan semua rempah-ratus macam pelaga , kayu manis, bunga lawang

*asam jawa

* halia (sangat bagus)

*kunyit hidup (sangat bagus)

* bawang putih (sangat bagus)


MAKANAN DILARANG

Menurut pakar pemakanan terkemuka di Amerika makanan kategori ini kebanyakkan genetically modified (GE), tinggi bahan kimia dan pengawet dan banyak growth hormones...dan juga tinggi BPA yang menybbkan kanser, masalah hormon dan lain2.

** Elakkan / jauhi bagai satu WABAK makanan2 ini, kalau teringin makan sekali sebulan jer:

1- Semua jenis processed foods / segera / dalam tin / dalam packet

eg. KFC, maggi mee, Mc dee's , roti gardenia putih,

2- Kurangkan susu yang diproses seperti condensed milk, krimer , tepung gandum

3- Ayam disuntik

4- Telur yang disuntik

5- Kek, pastri dan makanan yang kaya gandum putih

6- Semua minuman bergas

7- Daging, paru, limpa , hati any organ meats

8- Milo, coke, kopi, teh tarik

9- Kurangkan makanan high transfat content macam marjerin....


----KURANGKAN / POTONG TERUS dari diet

1- Nasi putih

2- Gula putih

3- Nasi lemak

4- Roti canai

5- Ayam Kentucky

6- Mcdonalds

7- Pizza

8- Teh tarik

9- Semua minuman kotak, bertin dan bergula ----- dan dicampur warna tiruan


-----Karbo yang dibenarkan:

1- semua jenis pasta / sp

2- Thosai

3- capati

4- organik wholemeal bread ( kalau susah dapat organic yang biasa pun ok)

5- Brown rice

6- Potatoes / ubi keledek / ubi keladi


DESERT / SWEETS dan fats YANG dibenarkan dalam kadar yang kecil sehari

1- DARK CHOCOLATE (YEY!!!!)

2- Pure Honey (yang pure je ye... makan dengan wholemeal muffin atau lempeng dari gandum wholemeal pisang)

3- Brown sugar

4- Any virgin oil macam - minyak kelapa dara


Makanan melayu yang sihat dan baik

1- Nasi kerabu guna bahan asli (setengah pinggan saje tau!)

2- Bubur pisang/ ubi keladi (kurangkan santan dan gula)

3- Masak sambal tempeh atau tauhu

4- Ikan bakar cicah air asam

5- Goreng pisang

6- Cucur badak

7- Asam pedas ikan sardin segar

8- Masakkan ayam kampung goreng halia

9- Ayam percik (ayam kampung)

10-Pisang/ ubi goreng

11- bubur chacha ( kurang santan dan gula)

12- Tauhu Bakar

13- Rojak buah


---- Ambil supplemen ini:

1- Vitamin E 200 dua biji sehari (wajib)

2- Vitamin C 500 mg dua kali sehari

3- Fish oil 1000 mg dua biji sehari (wajib)

4 -Kalsium lactate 300 mg dua biji sehari

5- Folic acid 10 mg sehari

6- Habbatus sauda 2 sudu / kapsul sehari

7- Cranberry juice

8- Evening primrose oil 500 mg dua biji sehari

9- RESVERATROL 200 mg sebiji dua kali sehari


SENAMAN

* Warm up 10 minutes dengan stretching dan JALAN untuk 30 minutes setiap hari ....

warm down 10 minutes.

* Berenang / stationary cycling/ cycling 30 minit 2 kali seminggu.


ATTITUDE

Last sekali ---- HAVE A POSTIVE ATTITUDE Positif attitud memulakan nuklear chain reaction dan menarik energy baik seperti rezeki dan peluang yang baik akan dtg kepada kite...inshaallah

1- Think positive!!! tangani stress dengan baik kalau stress ingat ada orang lagi susah kehidupannya tapi SURVIVE!

2- Being unbusy makes u think - Don't feed negative thoughts--- keep yourself busy

3- Banyakkan amalan yang baik - jangan buruk sangka dan maafkan orang dan doakan yang terbaik untuk orang2 termasuk yang kita menyimpan dengki atau dendam....kurangkan bercakap membuat pekerjaan yang tidak berfaedah...banyakkan bekerja rajin2

4- Luangkan masa untuk solat dan membaca terjemahan al-quran dan membaca Quran; jangan lupe berzikir bila sedang menunggu di mana2 tempat agar masa tak terbuang

5- Luangkan masa untuk orang tersayang dan juga untuk kawan2.... banyakkan bersosial dengan orang yang boleh memberi pengaruh yang baik kpd anda!!!!

6- Baca buku, majalah dan surat khabar selalu --- beli satu buku pulitzer prize atau yang mendapat anugerah sastera --- dan habiskan -- lagi banyak lagi bagus --- target satu buku seminggu

7- Hulurkan bantuan dari segi masa dan kewangan untuk orang yang susah

8- Adopt a cat from a shelter / buy a fish as a pet

9- Tanam pokok dalam rumah --- bubuh herba yang ditanam dalam pot di dapur dan pokok kecil di dapur

10- Gunakan aromaterapi seperti geranium dan bubuh di dalam bilik untuk mengembirakan mood

11- Sponsor an orphan's school fee's

12- Berzikir bile takde keje lain nak buat --- selawat lagi cun...

13- Amalkan persekitaran yang bersih kemas dan cantik - DECLUTTER ONCE A MONTH

14- Jangan berdengki, mengumpat dan berdendam dan maafkan semua orang yang membuat anda sedih dan marah - doakan mereka dengan doa yang baik, Insh Allah akan membalas dengan yang lebih baik untuk anda

15- Cuba cari waktu subur anda ---- biasanya hari 12, 14, 16, 18, 20, 22 adalah hari2 subur dan projek!

16- Hiasi rumah cantik dan bubuh bunga di ruang tamu dan buku2 yang anda minat baca di meja

17-JAGA orang tua dan mertua kite baik2...maafkan mereka dan banyakkan bersabar

18- SABAR, REDHA, PASRAH, TAWAKKAL BERUSAHA!

19- JANGAN EXPECT orang berubah ikut awak, awak patut berubah dahulu sebab Allah berjanji dalam Alquran bhw dia tidak mengubah nasib seseorang sehinggalah dia mengubah nasibnya sendiri

20- Bila ditimpa masalah jangan tanya bomoh, tanya Allah dan berdoa kepadanya.... dan berusaha berubat dengan Doktor perubatan yang alim dan jujur.

INGATLAH - bile orang mengumpat kita nabi berkata kite menjadi orang terkaya akhirat nanti dan mereka bankrap. Sebab orang yang mengumpat pahalanya diderma kepada kita dan dosa kite terhapus... so why worry???? ngeeee..... kite patut hantar hadiah kat org yang mengumpat kite sebab begitu sayang kat kite hehehhee.

Akhir sekali cinta pada Allah nan satu melebihi diri sendiri, keluarga dan keinginan untuk ada anak... Dialah yang terbaik untuk anda....

Cuba ye!!!

Selamat mencuba ------ JANGAN PUTUS ASA!!!!!!


* Terima kasih kak Nini... :)

2 comments:

nanonano said...

penat gak nk cek senarai ni, hehe
btw gud luck yer sue
insyaAllah adenye rezeki nanti :)

Apple+Susu said...

na : agak penat la... tapi kene rajin jugak cari info... :) kene semangat tnhks na :)