Wednesday, August 24, 2011

mahu cuba yg ini.. harap dapat bantuan..

Assalamualaikum...

salam 24 Ramadhan...

sebenarnya dah lama nak cuba buat BBT chart tapi asek tangguh saja. Yang sebetulnya aku tak berapa faham kaedahnya ada jugak aku baca forum dan baca blog kawan-kawan ttc yang buat bbt chart, rasa macam nak cuba kaedah ni pulak la... nak tahu ade ke ovulation day aku tu...

lagi satu aku tak berapa pasti sangat alat ape, brand ape yang bagus tuk digunakan... hurmm harap BBT chart ni bole sedikit sebanyak membantu nanti... InsyaAllah..

Kalo ada sape kawan-kawan ttc yang ada rujukan ke pasal bbt chart ni...bole la share.. terima kasih :)

7 comments:

Nia said...

hi...nak cuba bbt ni kena sabar sket..ada complicated sikit tapi dh lama2 nnt ok la...brand omron bagus, ada dua titik perpuluhan, tp brand lain ada satu je...

setiap hari kena bangun pada masa yang sama; cth sy bangun pagi setiap kul 6am - terus je capai termometer kemam kat mulut...waktu subur adalah sebelum suhu tu naik mendadak...blh tgk kat sini http://www.fertilityfriend.com/

PUANSTOBERI said...

Hai Sue,
Slamat Hari Raya yer. HIhi.

Oke. Akak ada la sket2 buat entry pasal BBT ni kat blog TTC akak. Akak buat manual je. Kira sendiri. Tp ada yg trus masuk kan secara online. Daftar dulu la kat web2 yg disediakan.

Info pasal BBT dari akak leh tgk kat sini
http://pnstoberi-ttc.blogspot.com/search/label/BBT

sue said...

nia : Thnks Nia, InsyaAllah akan bersabar :) sue dah gugel pasal omron tu... naseb baik bole guna under company dapat la harga dealer dgn supplier :)

puanstoberi : thnks Akak, sue try nak buat manual dulu. dah penah baca pasal entry akak tu.. now baca lagi sekali :)

pnsusu said...

ha hahaa....pasal bbt ni...su rujuk kat blog kekda....

kekda dah comment kat atas....

sila terjah blog kekda........

sue said...

pnsusu : thnks kekda... roger terjah skang... zoommm

jayblabbers said...

hye! kalau ada normal cycle, mmg bagus guna BBT. guna omron je sng, kat guardian ada jual. kalau cycle tak normal pun boleh guna, sbb dari temp je leh tau whatshappening.
BBT is good dan jimat, takyah tiap2 bulan beli ovulation predictor Kit, or HPT, sbb dari BBT je leh tau, kite nak period ke, dah ovulate ke atau dah pregnant, atau hormon tak stabil :) gudluck!

sue said...

jayblabbers : thnks for the info.... nnti saya cuba cari kat watson :)