Tuesday, August 2, 2011

tentang dahulu dan sekarang

Assalamualaikum...

Salam hari selasa, Alhamdulillah masih diberi nikmat untuk bernafas hari ni... hari kedua di dalam bulan Ramadhan cerah lagi indah.... Clomid sudah habis dimakan sedang tunggu masa untuk tugas seterusnya :)

tak sangka bila tengok tahun mula aku berblog sekarang sudah hampir tahun ke tiga aku menceburkan diri dalam berbloging... walau tulisan aku tidak lah hebat tapi cukup untuk aku menyimpan segala detik-detik suka duka dalam kehidupan... sekurang-kurangnya bila sudah tidak ada kudrat untuk menulis lagi, ada juga bahan kenangan untuk ditatap...

Dahulu tahun 2008, aku mula tertarik dengan blog-blog mereka yang senior dalam bidang penulisan, punya idea berkoyan-koyan, ada entry menarik setiap hari... lalu aku memulakan langkah pertama mula mencuba, dan asalnya en boypren yang suruh...lama-kelamaan aku jadi seronok.. best jugak kan ada tempat untuk meluahkan... tetapi tetap berpegang tidak semua harus dikongsikan bukan...

Tahun 2009 aku menginjak ke alam pertunangan di dalam blog sibuk entry pasal persiapan hari besar tersebut...bertukar-tukar idea dengan blogger yang dalam masa yang sama di dalam mode menanti hari bahagia juga...bercerita tentang suka-duka menjadi tunangan orang, tak kurang juga tahun tersebut entry bergambar adalah banyak.. sibuk kan.. nak tepek gambar pelamin idaman, door gift, kad jemputan, tag terima kasih... banyak lagi la... Berkongsi kegembiraan juga...apabila bloger-bloger bride to be sudah berjaya naik pelamin dengan jayanya...oh indah.. sampai sekarang dalam hati ada rasa macam nak bersanding semula.. nak saja lalui semua detik indah persiapan hari besar kembali... ingin sekali lagi tepek inai penuh duapuluh jari... *kaki tangan ye* segalanya... Alhamdulillah ada catatan kenangannya..

2010.... Tahun bermula cabaran...Tahun ini Entry adalah sangat kurang, sibuk menjalankan tugas sebagai seorang isteri agak membataskan waktu ditambah pula dengan ketiadaan idea, malas pulak tu mencemburui.. sabar je la.. 2010 adalah tahun aku berhoneymoon sebagai seorang isteri...bertukar pengalaman menjadi suri di hati suami dengan yang lain... menikmati hari-hari sebagai seorang permaisuri di hati sang raja kekasih hati...tahun melihat kegembiraan kawan-kawan yang tahun sebelumnya ber mode bride to be menimang anak....tak banyak yang aku tuliskan pada tahun ini...

tahun cabaran 2011 kunjung pula... tahun penuh suka duka walau belum sampai ke akhirnya... tahun aku memuhasabah diri... tahun keinsafan.... Dua tahun aku bergelar isteri tanpa ada panggilan mama, ibu, mak, ummi, mummy dari seorang anak adalah sangat memedihkan...aku bermula dari bertandang ke blog rakan-rakan yang berada di dalam mode TTC...aku menyelami hati dan kesakitan mereka-mereka... seperti aku juga... aku mulakan salam perkenalan berkongsi rasa, semangat dan kekuatan... memang tak aku nafikan melihat semangat-semangat mereka aku jadi bertambah teguh... aku beranikan diri memulakan langkah pertama.. Alhamdulillah berkat perkongsian suka-suka segala beban, segala kesedihan dapat dilepaskan... semoga semangat juang saudara-saudara ttc ku semua tak pernah luntur... aku sentiasa mendokan kalian... jangan pernah mengalah...

sebelum terlupa... Salam Ramadhan, Harap-harap doa kita-kita semua di bulan mulia ini diperkenankan olehNya... amin...


3 comments:

PUANSTOBERI said...

salam ramadhan utk Sue jugak.
Alahai. Kak Reen bln 12 ni masuk thn ke 3. Yg kawan sama ngan akak da anak 2 pun. Sobss..
Tp nak wat cena kan?? rezeki lain2..
Apa pun, kita doa je lah moga kita terus kuat dan kuat.. :)

sue said...

puan stoberi : tula kak reen sekejap je kan rasa masa berjalan.. ade hikmah semuanya ni..sama2 la kita berdoa kak reen... :)

eKa said...

ye la sedih ngenangkan nasib diri... org lain dah dpt panggilan mommy dah...ni nak raya...fobia rasa..takut ditanya org,scr tak langsung sedih pun sorng2